Man har tröttnat på slit-och-släng-kulturen och materialismen. Mitt uppe i allt detta vill man äta bra. Till slit-och-släng hör även den skräpmat som fram till alldeles nyligen varit självklara val för var och varannan. Skräpmaten åker ut och slopas som alternativ för allt fler. Även om trenden går mot enklare livsstilar så innebär den hållbara förändringen att man inte prutar på kvaliteten när det gäller maten.

Back to basic

Vad det handlar om är att människan börjat värdera sin stund på jorden högre än tidigare. Man förstår att livet är inte evigt och att tiden var och en har – är kort. Fetmaepidemier i västvärlden har varit en ögonöppnare. Snabbmaten är boven.

Det som initierat det hela har varit en längtan efter att få leva i takt med sig själva och att vårda sin jord. Man vill tillbaka till ett liv utan stress, ett liv där man vårdar sig själv och sina relationer och den jord som vi bor på. Man har förstått att resurserna inte är oändliga utan ändliga. Man har vänt tillbaka för att finna sin mänsklighet, back to basic. Slow living är begrepp som går segertåg över världen, downshiftig och frivillig enkelhet är andra.

Veganer, vegetarian och eko

Vissa växlar upp och nöjer sig inte endast med att äta ekologiskt, de väljer bort även det högkvalitativa ekologiska köttet och nobbar all föda där djuren fått sätta livet till. Veganer, Lakto Ovo och en massa andra varianter av den djurfria kosthållningen finns. Skälet till att man valt den livsstilen är att man inte endast månar om planeten utan även varelserna på den. De tycker att det är grymt att döda djur. Inom de olika falangerna kan det ibland bli en strid på kniven. För den som gillar en god ekologisk kotlett med kokosmjölk verkar den veganska trenden allt för extrem. Istället för att välja bort ett fantastiskt griskött från en lycklig gris skulle den ekovänlige välja att slå själv med ett ris.